miercuri, 21 ianuarie 2009

Actul de a ierta - binefacere sau interes?

Si totusi..cui ii e mai greu sa ierte? Celui caruia i s-a gresit sau celui care a gresit?
Primul, are luxul de a ierta si a face un act de binefacere atat pentru cel care a gresit, cat si pt linistea proprie.
Al doilea, nu are luxul de a fi reunoscator primului, fara sa recunoasca mai intai fata de el insusi-ca da, a gresit.

Si totusi..ce e mai puternic in fiecare? Sa ierti sau sa gasesti forta de a pleca cu smerenie capul in fata celui care te iarta, fara sa te lasi furat de gandul 'o face ca sa para mai bun decat mine?'.

Nu, nu vorbesc de infumurare sau ingamfare, nu si de data asta.
Multi se ascund dupa perdea : 'Face un bine, ca sa se simta el insusi mai bine'..oarecum, orice am face si zice si gandi..ne tradeaza o ipocrizie si o fatarnicie de nedescris.
Pai da, ca vorba aia de psiho-filosfie neo-modernista si totusi, atat de primordiala, spune clar : mereu cand actionam , o facem cu un scop...si acel scop graviteaza in jurul interesului propriu si personal.

Halal!

Si si sa fie asa, ce mai conteaza cum functioneaza minunea noastra de sufleto-creier sau spirito-individualism?
Conteaza zambetul..ala curat si sincer..al celui care iarta si al celui care isi permite luxul sa se bucure ca e iertat si care..pe mai departe, sa se ierte pe el insusi pentru ca a gresit,iertandu-l totodata pe cel caruia i-a gresit - ca l-a iertat.

Da, e o filosofie incalcita. Si ca si orice filosofie, isi are partile ei pro si contra. Insa pana cand imi aduce cineva raspunsuri concrete, permiteti-mi sa zic 'pas' la toate argumentele posibile si speculative..atata timp cand actul de 'binefacere' - starneste un zambet atat pe buze, cat si in priviri.

Restul...detalii!

2 comentarii:

  1. nu stiu daca cineva (altcineva in afara de tine adica) ar putea sa iti aduca un argument pe care sa il accepti...asa cum ai spus si tu, ar fi multe argumente atat pro cat si contra....dar, in definitiv, alegerea o faci doar tu, cu inima ta...

    RăspundețiȘtergere
  2. da, asa este. alegerea pleaca de la inima..iar inima e mai putin sensibila in fata argumentelor..care NU aduc zambet.

    RăspundețiȘtergere