sâmbătă, 30 mai 2009

Cercle de silence

Le silence est parfois une forme de resistance


De cateva zile tot incerc sa imi rup din timp si sa scriu aici despre asa zisul 'Cerc al Tacerii' ..Cercle de Silance cum zic francezii sau sa indraznesc sa zic? - 'internationalul' Circle of Silence. Mi-am gasit timp acum, pentru ca merita. Pentru ca am sa pun acest post si la 'reintoarcerea spre esenta umana'..si la 'Pentru ca au ceva de spus' si la 'Diverse' ...pentru ca merita sa fie primul post cel putin tri-directional..pentru ca nu am sa pun nici o poza, desi am mai multe..pentru ca acest cerc nu are forma de cerc tehnic si nici de politica perversa..pentru ca e fara cuvinte si lasa smerit loc sufletului, caracterului, fortei de a accepta esenta umana si mai presus de toate - pentru ca aduce o adevarata oda, iubirii!

Veneam de la munca si ma intorceam spre munca, schimband doar spatiul. Azi nu mai aveam timp sa zambesc oamenilor pe strada. Alergam sa ma baricadz in casa, la racoare.
Or, cum m-au racorit cele vazute, nu a mai facut nimeni de mult. Liniste..culmea, in centru de oras, unde isi are activitatea o fantana arteziana imensa, unde e traficul cel mai intens, unde e miros de placinta in mijloc de toropeala de mai..se impunea o liniste si o facea fara drept de apel. Ma apropii sa vad mai bine, ca orice om curios. Un cec de oameni..sa fi fost 100 de batrani, tineri, copii..sau poate doar 50 ..nu mai conta. Asteptam din impuls sa ascult un speech si cautam cu privirea pe 'predicator'..doar ca am fost surprinsa 'din lateral' de un zambet deschis si mi s-a inmanat un fluturas (ca cele pentru spectacole diverse). Am zambit inapoi, dar nu inainte, si dupa ce am citit tot. In trei limbi, acelasi text..doar trei limbi? ...nu..una singura era de fapt - cea a sufletului. Si acel fluturas era unul tehnic la suprafata si spiritual ca esenta - promova FRATERNINATEA, TOLERANTA, PACEA!

Reproduc aici mesajul in trei limbi..doar trei, care de fapt nu vor altceva sa atinga decat punctul in care uiti ca citesti intr-o limba anume.
Dar mai intai, vreau sa va reamintesc un articol de capati extras din documentul privind Dreptul Mondial al Omului :

' Persoanele care nu gasesc loc de munca in tara lor natala, au dreptul sa migreze in alta tara pentru a se intretine pe ei si familile lor. 'Pour faire respecter les droits de l'Homme :

Nous refusons que chaque jour, des personnes sans papier soient arretees, mises en centre de retentin, expulsees.
Nous refusons que soient appliquees en notre nom, des decisions politiques qui broient des familles, des couples, des individus.
Nous refusons que des hommes, des femmes, des enfants, subissent des traitements inhumains et degradants.
To ensure that human rights are respected :

We refuse to accept that, every day, undocumented migrants are arested, placed in detention centres and deported.
We refuse to accept that political decisions that crush families, couples and individuals apart are applied in OUR NAME.
We refuse to accept that men, women and children undergo inhuman and degrading treatment...si pt bunica:

Pentru a ne asigura ca drepturile umane sunt respectate :

Refuzam sa acceptam ca, in fiecare zi, emigranti fara acte sunt arestati, dusi in centre de detentie si deportati.
Refuzam sa acceptam ca decizii politice care destrama familii, cupluri si indivizi - indraznesc sa o faca in numele nostru.
Refuzam sa acceptam ca barbati, femei si copii sunt supusi unui tratament degradant si uman.
Pentru un clip intrati aici --> http://www.o2zone.tv/un-cercle-de-silence-pour-crier-sa-colere
Iar pentru un exemplu de revolta..aici : http://www.amdh.org.ma/

Un comentariu: