joi, 14 mai 2009

Destinul slugii Xu

Ieri am purtat o discutie interesanta cu un vechi prieten. Citise pe blog perceptia mea asupra destinului, la pasajul 'Destin .. limitat'.
Am realizat ca am uitat sa aduc anumite completari si am s-o fac, dar de data aceasta nu voi mai vorbi de limite, ci de influienta conceptului de destin - asupra vietii noastre.

Bon, sa incepem printr-o scurta povestioara pe care am avut placerea (si norocul?) de a o auzi de la profa de matematica in liceu.

Sluga unui negustor chinez Ali-Ban, pe numele sau Xu, adoarme in timpul orelor de munca la umbra unui cires. Il trezeste un barbat urat cu o cicatrice mare pe fata, acoperit de o manta si cu o coasa in mana. Era Moartea. Xu speriat, intreba cu groaza:
'Cine esti tu !?'
Barbatul ranji perfid si raspunse cu un calm izbitor:
'Eu sunt Moartea si am venit sa te anunt ca azi e ultima ta zi. Maine, cand soarele va fi exact deasupra capului tau, voi veni dupa tine. Nu ai cum scapa, iti cunosc deja si ultimul pas pe care il vei face inainte de acel moment.'
'Cine te-a trimis?' intreba Xu ingrozit
'Destinul' raspunse Moartea.

Vazand ca nu isi mai gaseste pacea, stapanul Ali-Ban se apropie de sluga sa Xu si il lua la intrebari. Dupa ce asculta cu atentie drama slugii, stapanul lua hotararea sa mearga cu acesta la Inteleptul din sat.
Inteleptul, isi scarpina barba alba si lunga, ofta de doua ori, il privi aprig pe Xu si conlcuziona:
'Tot ce putem face e sa incercam sa schimbam planurile de pe urmatoarea zi. Gandeste-te bine, unde trebuie tu sa fii maine, cand soarele va fi exact deasupra capului tau.'
Xu se gandi ce se gandi, transpira ce transpira si pana la urma raspunse:
'Unde sunt de obicei. La datoria stapanului meu.'
Toate privirile se indreptara acum spre Ali-Ban, care considerandu-se acum responsabil de viata slugii sale, se puse lung pe ganduri. Maine avea sa mearga la targul din satul X si drumul era anevoios pana acolo. Trebuia sa adape bine magarii inainte sa porneasca in zori de zi. Xu il va ajuta cu sacosele si cu amenejarea tarabei si ..asta e !
'Gata!' exclama Ali-Ban.. stiu unde ar trebui sa fii tu maine. In targul din satul X, alaturi de mine. Hotarasem asta cu doua saptamani in urma, cand am aflat unde se va tine targul exact si cata marfa aveam sa duc pentru taraba. Singur imi era imposibil sa ma descurc, asa ca deja vorbisem cu fratele meu sa imi imprumute in aceasta zi, o sluga care sa te inlocuiasca la casa.

Inteleptul incuviinta si hotarara ca a doua zi dimineata, Xu sa plece la un var de al sau in vizita, in satul Y, pentru doua zile. Apoi, dupa ce pericolul va fi trecut, avea sa se intoarca dn nou la stapanul sau care de data aceasta se va sacrifica pentru viata lui si va merge singur la targ.
Zis si facut.

A doua zi dimineata, pe drumul sau spre targul din satul X, negustorul Ali-Ban se intalni cu Moartea. O recunoscu dupa descrierea facuta de Xu in seara precedenta.
Moartea mergea la pas alert, cu coasa in spate, in directie opusa cu Ali-Ban.
'Unde mergi atat de hotarat' intreba negustorul ingrozit, scapand totodata urmatoarea intrebare .. 'sigur inaintezi pe directia buna? '
Moartea, fara a se opri din mars, ranji perfid acestuia:
'Nu am timp de pierdut. Am intalnire la ora amiezii cu sluga dumitale Xu, in satul Y'Creepy, huh? :d

Am doar trei replici sa anticipez:

1. Da, cred ca fiecare isi alege propriul destin, din mers.
2. Da, cred in Dumnezeu si in liberul albitrul totodata, chiar daca Dzeu (si unii oameni) pot citi viitorul. Faptul ca stiu ce vom alege noi, nu ii acuza deloc de actul de a ne constrange noua alegerea.
3. Nu. Nu accept scuza lamentabila 'Nu tine de mine. Poate ca asa sta scris' . Normal ca asa sta scris, daca tu faci in asa fel incat asa sa se si scrie.

Pentru mai multe nelamuriri sau contra-argumente, va rog, poftiti de-mi comentati! :)))))

2 comentarii:

 1. destin ... trebuie sa marturisesc ca a existat o perioada in care credeam in destin , apoi a urmat o perioada in care nu am mai crezut si acum , datorita unor intamplari pot spune ca destinul exista ... sunt lucruri care nu tin de noi, ci tin mai mult de ceea ce vrea Doamne Doamne .

  RăspundețiȘtergere
 2. una este 'sansa' data de viata..si alta e destinul luat per ansamblu.
  Am scris despre aceasta perspectiva in celalalt post..tot la perceptii..la 'destinul limitat' .
  Faptul ca avem puterea de a alege in viata, nu ne iarta de faptul ca alegerile altor oameni ca noi, ne pot consrange unele dorinte sau 'sanse' .. eu vorbesc de destin ca si drept de a alege din tot ce iti e dat ca sa poti alege..tria.
  si totusi..oamenii au mai rup bariere si si-au mai facut singuri 'norocuri' in jurul lor.

  RăspundețiȘtergere