joi, 7 mai 2009

InEstetica spirituala

De cele mai multe ori, auzim de persoanele cu tenul mai deschis si mai sensibil - ca si-ar dori sa aiba parte de un bronz de mulatru veritabil. Pe de alta parte, mandrele negrese, tot mai multe dintre ele, cheltuie o gramada de bani pentru a isi decolora intr-o cat mai mare masura - pielea.
Pe scurt, traim in secolul posibilitatilor in ceea ce priveste sfidarea codului nostru genetic - silicoane, nas de papusele, liposuctie, albire (excesiva) a dintilor, lentile de contact de toate culorile (si aici ma refer la persoanele, care desi nu au nevoie de ele dpdv al vazului, abuzeaza in a le folsi) , operatii peste operatii - si nu doar la batranete , ci la tanara 'batranete'incepand cu 25 de ani .. si da; stiu; mai sunt ..dar mi-e lene sa le insir acum.

(Cat despre barbati - sa taca din gura si sa se abtina de la carcoteli ..e drept ca femeile detin procentul mai mare la astfel de 'sfidari ale mamei naturi', dar nu asta e punctul de interes acum si aici. )


Brusc, desi Evoluam tot mai mult si tot mai repede, pe de alta parte INvoluam pe o panta tot mai abrupta. Daca inainte tinerii nu aveau linia corpului perfecta, si totusi copii s_au facut de la inceputuri - acum , desi tin pasul cu silueta de atleti veritabili - cazul depresilor in ale tineretului creste vaznd cu ochii .. si mai ales, cu mintea.

Bun .. inteleg .. ai o cicatrice urata si o operatie estetica te scapa de stingheria de a purta fusta vara .. sau na, ai avut un accident si acum iti reconstitui nasul .. mi se pare si normal ca, daca ai posibilitatea, sa 'vindeci' o rana deschisa. Hai, poate ai chiar nasul lui Depardieu , al lui Barbara Streisand sau seamana cu cel pe care il avea mai adineauri - fosta sotioara a lui Brad Pitt? .. ok, zic pas si in cazul acesta.

Dar, in restul si totodata majoritatea cazurilor de gen 'estetic' .. ma intreb eu in sinea mea ca si Zdreanta .. tot modificand la noi una, alta..si inca una, asa un pic, apoi un pic mai mult .. nu ne indepartam oarecum de noi insine, nu ne drogam in fond cu iluzia de aparenta care totusi, desi apare .. nu transpare?

Pfu, m-am intins iar .. dar na, depresia e mare pe lumea asta .. mare belea la casa omului .. si na, gasesc ca una dintre cauzele principale o constituie taman goana asta spre a fi mereu mai mult...si na, zicea bunica odata - cu cat a fost fata mai frumoasa in tinerete (a se traduce - cu cat se cocheta mai tare) - cu atat mai urata si mai acra este la batranete...ca na, principalei preocupari si grije nu ii mai face fata, ca deh, NU mai are cu ce. ... or, un 'bunicut' hazliu inca se cere pe langa focul din tinda.

Deci conlcuzia ... suna cam asa:

'Intotdeauna putem avea mai mult, dar NU intotdeauna avem nevoie de mai mult' .. si aici vorbesc strict de cazul infiltrarii pe 'nas' - a exceselor vremelnice - caci cele spirituale, dragii mei, sunt nemuritoare .. si mai ales, pe cat trece vremea - pe atat acestea din urma devin tot mai frumoase si tot mai stralucitoare - daca avem grija, mai presus de toate, de sufletul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu