vineri, 13 mai 2011

Amanta.Femeia. Sunt. Par. Vreau.

A revenit primavara. In forta. In forta a revenit si astenia. De Primavara.

Am dat deunazi de blogul a doua femei. O amanta care isi povesteste viata ca pe un roman, si o femeie care isi autoproclama sufletul ca fiind unul de curva.

Fara sa vreau, cand devin spectator la dramele unor oameni, automat imi declansez in minte urmatoarea intrebare : 'Cat e adevar si cat e iluzie?'

Sunt constienta ca amanta nu e doar amanta, la fel cum si femeia nu e doar femeie. Am sa explic insa mai tarziu de ce am ales totusi aceste exprimari, pe care unii le-ar considera ca fiind pline de prejudecata.

Departe de mine dorinta sa judec. Pentru ca, unu la mana, prima nu e amanta barbatului meu. Si doi la mana, pentru ca a doua in mare parte isi face singura rau.
Vreau insa sa analizez putin raportul dintre ce sunt, ce par si ce vor - aceste femei.

Ce spun ele ca sunt?
Amanta este o femeie frumoasa, desteapta, romantica, mandra si , un lucru pe care singura l-ar sublinia de fiecare data - isi castiga singura painea.
Femeia este o copila frumoasa, desteapta, romantica, dura si desi se considera onesta, nu e nici pe departe.

Cum spun ele ca sunt vazute?
Amanta pare o femeie frumoasa, desteapta, intretinuta si care nu se implica sentimental.
Femeia pare o copila frumoasa, desteapta, provocatoare si care nu are nevoie de sentimente.

Ce cred eu ca isi doresc de fapt?
Amanta isi doreste o viata de familie, o cariera care sa ii permita in continuare sa isi cumpere singura unele 'jucarii' si un barbat care sa nu o insele niciodata.
Femeia isi doreste ca in jurul ei sa vada potentiali prieteni, nu potentiali oameni care sa ii aduca suferinta daca se deschide in fata lor si isi mai doreste un barbat care sa o vindece trecand peste refuzul ei de a se lasa vindecata.

Asemanarea dintre cele doua? - sunt frumoase, destepte, ranite.
Deosebirea? - amanta a avut doar 3 barbati (dintre care unul insurat) si i-a iubit pe toti iar femeia a avut mai multi barbati, si a iubit doar unul.

Amandoua au suferit din dragoste. Amandoua plang noaptea in singuratate. Amandoua insista ca sunt frumoase (si/sau sexi), destepte, invidiate si uneori ar da si un regat pentru o dragoste adevarata in care desi sustin contrariul, nu mai cred.

De ce amanta? Pentru ca aceasta parte din ea ii conduce mai presus de orice, alegerile.
De ce femeie? Pentru ca aceasta parte din ea o face sa uite ca si barbatul are sentimente, suspina si isi doreste ca un copil, ceva curat.

Culmea, amanta de fiecare data cand a fost inselata, a rupt orice legatura cu barbatul respectiv. Din mandrie. Din pura mandrie. Acum e ea amanta, dar considera cu nu inseala ci e doar obiectul inselatoriei. Tot din mandrie. Inseala. Dar cum sa inteleaga ca inseala, cand ea nu a putut sa ierte pentru ca nu a inteles ce inseamna sa inseli? Acum ar avea sansa sa invete. Sa ierte. Altfel, nu se va putea ierta niciodata. Cum poate fi o mama care nu stie sa se ierte? Cum poate sa isi ierte copilul, care va insela si el la viata lui (mai mult sau mai putin, cum o facem toti, cu gandul sau cu fapta) si cum il va putea invata despre iertare, daca ea singura refuza sa ierte?

Femeia nu va intalni un barbat care sa o vindece pana nu va renunta la 'droguri'. Drogurile ii taie vederea si degeaba ar fi in fata ei daca ea l-ar saruta din prima clipa, doar sa nu aiba el timpul sa o refuze, sa o ceara cu sufletul si sa o faca sa isi doreasca dor o simpla imbratisare. Sincera, curata, calda.
Degeaba isi doreste oameni dragi, daca nu e dispusa sa riste de cate ori este nevoie, pana sa ii gaseasca.


Evident, sunt doar intuitiile mele. Insa eu cred ca intuitia vine de mai departe. De mult mai departe.

Aveti grija de sufletul vostru. Unele cicatrici se cronicizeaza si pe langa riduri si oboseala timpului, panta urcusului va parea tot mai abrupta. Uneori, absurd de abrupta.
Insa e acolo si asteapta. In tacere. Asteapta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu