joi, 26 iulie 2012

Afacerile cu baietii destepti, pe toate drumurile

Astazi am alergat prin tot orasul pentru a rezolva..diverse, bineinteles.
Uneori raman fara cuvinte in fata oamenilor care fac tot posibilul sa ramana in 'cursa'. Vand tot, cumpara tot, inghit tot, renunta la tot...doar pentru a continua cursa aceasta.
Da, stiu. Nu este indicat sa fii visator intr-o lume de rechini. Dar ma intreb si eu..cum altfel sa te trateze oamenii, daca tu ii tratezi ca pe niste rechini?
'Numai cuvinte de lauda. Domnul de langa tine este expert. Si se dedica muncii sale in intregime. Nu trebuie sa stai in spatele dansului sa ii amintesti ca trebuie sa inainteze..in cursa. Nu ca si altii care promit ca te rezolva si te baga in rahaturi mai mari.'

'Diferenta o face caracterul.'

'Corect'..si pauza.

Tocmai realizasera de paranteza pe care au facut-o in timpul discutiei :

'De asta ne ocupam noi. (catre colegu') - Tu aranjezi asa frumos, ca si la carte, documentatia..si apoi vine taticu' (adica el) si peticeste unde sunt 'lipsurile', ma intelegi? O sa-i creasca inima cand o sa auda ca  vor face si X si Y si Z....chiar daca ei de fapt apoi nu or sa faca. Tu pui acolo, sa se tina socoteala in proiect! Ma intelegi?'

(Nu, nu te inteleg. Te cunosc. Anticipez fara probleme ce ai sa adaugi si ce gandesti. Tot ce trebuie sa fac, este sa urmaresc cronometrul. Cand aceste depaseste standardul, tu vei comite erori mai grave, si mai multe. Fata de societate, fata de beneficiar si fata de mine. Dar eu te anticipez. Cu mine nu iti permite sa faci jocuri, caci ramai din nou la mila celor ca si tine. Apreciaza si taci din gura cand auzi ca se vorbeste de caracter...ah, da..si cand iti amintesti de .... )

'Da. E foarte frumos sa fii propriul tau sef! Acolo vrem si noi sa ajungem daca...ne iese pasenta (si trage cu ochiul rapid spre colegu')

(..judeca bine problema, caci in afara de beneficiar nu vei mai avea pe cine sa furi...in afara de tine. Si pe colegu'. Da, categoric, lipsurile de atunci ti le vei petici cu..partea de la colegu'. )

'Profesor de romana trebuia sa ma fac eu. Mie mi-a placut literatura, sa stii (spre colegu').'

(Aham. Si de alde Caragiale ai auzit? Ai inteles tot, nu-i asa, microbule?)

Da, facem afaceri cu rechinii zilnic. Rechinii au inventat termenul de 'afacere'. Nu poti sa-i eviti mereu, aproape niciodata. Sunt prea multi. Ne-au invadat.
Dar atunci cand vrei ca 'partea ta' din afacere sa ramana nepatata, poti (si este indicat!) insa sa iti impui si tu regulile tale in joc.

Baietii destepti sunt doar atat. Baieti destepti. Ei vorbesc despre Caragiale, dar nu-l inteleg.
Culmea, ei stiu sa te respecte pentru ca dormi linistit. Tu de ce sa uiti sa le amintesti ce bine e sa poti dormi linistit? Poate, poate...incep sa mai inteleaga si ei cate ceva despre...caracter si odihna.O zi plina de caracter, dragii mei!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu