marți, 2 octombrie 2012

Ce este mai important pe lume (chiar si in Romania)

Mi-a spus un prieten ca in ziua de azi banii se castiga greu. Bineinteles, in Romania in special.
Cu aceasta ocazie mi-am amintit ca mie niciodata nu mi s-a parut firesc sa vad un tanar la volanul unui bolid si un batran stand la coada la farmacie, inghetat. Un batran trezit cu noaptea in cap ca sa mai prinda reteta gratuita.
Plecand de la ideea ca in Romania nivelul de trai este net inferior decat in occident, multi dintre noi consideram ca munca sustinuta ne da dreptul sa 'fentam' sistemul astfel incat, chipurile, acesta sa ne 'indreptateasca'. Prin urmare, fara nici o mustrare de constiinta, oferim mita, sugeram 'cadouri', trisam legea si dublam castigul.
Ba mai sunt oameni care se bat cu mana in piept: 'Romania sa-mi multumeasca pentru faptul ca ramn aici, in acest sistem imputit, si ii platesc partial taxele'.
Bineinteles, pe spatele celorlalti 'fraieri', cu venit mediu lunar de Romania. Acel venit din care ciupesc cate putin oamenii mai sus mentionati. Ca doar au de unde si de la cine, nu?
Ah, da.
Si mai ales pot.


Ma scuzati, am de ales intre un job bine platit (fata de un salariu mediu in Romania) si un job cu un salariu mediu in Romania. Primul m-ar plafona. E vorba despre o banala multinationala care m-ar stoarce de vlaga, de timp si m-ar supraspecializa pe produsele lor. Al doilea mi-ar da sansa sa cresc profesional ca si specialist in domeniu., asa cum mi-a dat Romania sansa sa fiu educata (pe banii statului), sa beneficiez de reduceri, de pensie alimentara, sa exploatez resursele sale pentru a ma specializa.
Am si eu limitele mele, asa ca aici il voi ruga pe Dumnezeu sa isi spuna Cuvantul.
Nu, nu consider ca singura as lua decizia cea mai buna si asta nu pentru ca as fi subiectiva, ci tocmai pentru ca deseori tindem, noi oamenii, sa uitam de ce este mai important pe lume si sa dezvoltam valori si mentalitati distructive.

Iar parintii care invoca 'costurile' de crestere a copilului, uita ca aceste costuri includ mai mult timp, mai multa atentie, mai multa liniste si energie...decat mai multi bani.
Uitati-va si voi in imaginea de mai jos. Chiar face atat de mare diferenta daca aceasta ipostaza are loc de obicei pe un deal de langa oras sau intr-o statiune montana?
Sau mai mai mult conteaza frecventa unor astfel de clipe?
Raspunsul se afla numai in voi.
Eu am crescut cu bani de salarii medii si nu regret nici o clipa. As fi regretat daca mi s-ar fi taiat din celalalte 'ratii'. Asta categoric.
Multumesc parintilor mei ca nu au uitat ce este mai important pe lume, desi 'tentatiile' au fost pe masura!
2 comentarii:

  1. Ai dreptate - cele mai importante lucruri pe lume nu sunt in niciun caz banii si joburile care te robotizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, draga mea.
    Suntem mai mult decat o ambitie si un nivel social, nu? :)

    RăspundețiȘtergere