miercuri, 23 iulie 2014

De ce inseala oamenii?

Plecand de la un citat al regretatului N. Iorga, care spune ca :
 
Înşelatul arată înainte de toate şi dorinţa de a fi tu însuţi înşelat
 
am ajuns la concluzia ca atunci cand iti da tarcoale ispita inselarii pe cei din jurul tau, ar fi bine sa te intrebi in primul rand de ce iti doresti, in umbra constientului, sa fii tu insuti inselat. Daca vei avea noroc, te vei opri acolo si vei alege alte optiuni.
 
M-am intrebat, sa stiti, daca e adevarat ce generalizeaza Iorga si am ajuns la concluzia ca da, prin proces inductiv, poate fi general valabila aceasta observatie. Sa luam cateva exemple concrete:
 
1. Inseli cand te simti respins, pentru a fi tu cel care 'face primul pas'. Fiind inselat, ti s-ar confirma ca erai respins si ca pe buna dreptate ai inselat in consecinta. Este si acesta un confort psihologic in care suntem prinsi.
 
2. Inseli cand vrei sa experimentezi, iar constiinta isi doreste sa fii inselat si tu, ca sa nu te mai simti vinovat pentru lipsa de sinceritate. Ar fi ceva mai uman, nu?
 
3. Inseli de lasitate, cand nu ai curaj sa fii si sa traiesti ce iti doresti, dar totodata sa iti asumi consecintele. Iti dorestis a fii inselat, pentru a te simti mai putin las.

4. Inseli cand te simti vinovat din alte cauze, pentru a te pedepsi. Iti doresti sa fii inselat, pentru a ti se vedea, chipurile, adevarata fata - intr-un fel sau altul. Inselat fiind, vei avea parte de o asa-zisa penitenta de care in mintea ta, aveai nevoie ca sa te poti ierta.
 
Din ce cauza mai inseala oamenii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu